Μενού Κλείσιμο

Δελτίο Τύπου για την ημερίδα της ΜΟΔΙΠ στις 28/09/2023

ΗΜΕΡΙΔΑ

 «Η Εξέλιξη της Διασφάλισης Ποιότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Μελλοντικές Προκλήσεις»

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, οργάνωσε ημερίδα με τίτλο: «Η Εξέλιξη της Διασφάλισης Ποιότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Μελλοντικές Προκλήσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11.00 έως 14.00.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της ΜΟ.ΔΙ.Π. και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Ιωάννης Συμπέθερος, ο οποίος επισήμανε ότι βασικοί στόχοι της σημερινής ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αλλά και να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με την πορεία των αντίστοιχων έργων των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η διασφάλιση ποιότητας αποτελεί βασικό στοιχείο της κουλτούρας του ΕΑΠ, ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε, έχουμε να προτείνουμε νέες ιδέες βελτίωσης και είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε νέες προκλήσεις.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΜΕΑ) του ΕΑΠ, Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας, παρουσίασε την πορεία της Διασφάλισης Ποιότητας από την ίδρυση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε η εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χριστίνας Μπέστα, με τίτλο: «Εξελίξεις στην Εσωτερική Διασφάλιση Ποιότητας». Παράλληλα, η κ. Μπέστα αποσαφήνισε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την πιστοποίηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, τα νέα πρότυπα επαναπιστοποίησης των Εσωτερικών Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) και πιστοποίησης των Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών, τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ΜΟ.ΔΙ.Π. και των Μονάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού από το νέο ΕΣΠΑ κ.ά.

Κατόπιν έγινε παρουσίαση από την υπεύθυνη της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΑΠ, κ. Ευαγγελία Καλδάνη, με τίτλο: «Η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ».

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία στην ημερίδα του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη. Η εισήγησή του είχε τίτλο: Προτεινόμενες αλλαγές και βελτιώσεις στις υφιστάμενες διεργασίες των ΕΣΔΠ των Ελληνικών Πανεπιστημίων».

Ακολούθησε η παρουσίαση του συνεργάτη του ΕΑΠ, Δρ. Νίκου Καρούσου με θέμα: «Η συλλογή Δεδομένων Ποιότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο».

Το νέο Πληροφοριακό σύστημα  της ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΕΑΠ παρουσιάστηκε από τη συνεργάτη του ΕΑΠ, κ. Ειρήνη Λάγιου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αλλαγών στο εσωτερικό σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΑΠ από το συνεργάτη του ΕΑΠ, κ. Σεραφείμ Καραϊσκάκη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων, Καθηγητές/τριες του ΕΑΠ, Διευθυντές/ντριες Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ, στελέχη Διοικητικών Υπηρεσιών άλλων ΜΟ.ΔΙ.Π., φοιτητές και απόφοιτοι του ΕΑΠ.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για τη χρησιμότητα όσων παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, καθώς με τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και θα χαραχθεί ο δρόμος για τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι συμμέτοχοι!!!

Πρόγραμμα Ημερίδας, πρόσκληση  και banner.

Παρουσιάσεις Ημερίδας:

Παρουσίαση κ. Χριστίνας Μπέστα

Παρουσίαση κ. Ευαγγελίας Καλδάνη

Παρουσίαση κ. Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη

Παρουσίαση κ. Νίκου Καρούσου

Παρουσίαση κ. Ειρήνης Λάγιου

Παρουσίαση κ. Σεραφείμ Καραϊσκάκη

Μετάβαση στο περιεχόμενο